Österrike / Schweiz

Karta: Genom Österrike använde jag kartdelen av den guidebok jag fått av holländarna i Italien. Den var detaljerad, med höjdkurvor och lutningar. I Schweiz använde jag en karta (1:200 000) som var helt ok, fick den gratis av en annan holländare i Österrike.
Vägar/trafik: Cyklade i princip bara på cykelvägar! De fanns överallt och var oftast helt ok skyltade.
Kostnader: I Schweiz sätter man i halsen varje gång man måste betala något. Betydligt billigare i Österrike.
Boende: Fricamping, oftast lätt att hitta tältplatser.


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Bildarkiv (Österrike/Schweiz) | Starta bildspel (Österrike/Schweiz)
Gå vidare till nästa del av reseberättelsen eller välj land nedan.

Österrike – Schweiz – Österrike

Baserat på mina tidigare erfarenhet av cykling i berg förväntade jag mig en rejäl nedförsbacke på den österrikiska sidan av passet, men den uteblev. Lite besviken cyklar jag vidare enligt den rutt som fanns i guideboken jag hade och inser plötsligt att jag på något sätt hamnat i Schweiz. Tre länder på en dag, det är inte varje dag man får uppleva det! Tyvärr var upplevelsen ganska grå och blöt, jag fick skjula på bensinmackar och i busskurer flera gånger under dagen.

Alpigt, var det.

Arlbergpass - Kallt och ruggigt, men jag gillar snö

Jag sökte mig tillbaka till Österrike och tältade strax utanför Ried, med sikte på Arlbergpass vasterut. Med 1800 m skulle jag komma över snögränsen och de höjdkurvor jag sett vittnade om att det skulle bli en aningen större utmaning. Fran 600 m steg jag till 1100 m under dryga tva mil, det kandes som ingenting och jag var radd for annu ett antiklimax men efter St Anton am Arlberg satte det igang att stiga! 700 m pa 6,5 km betyder brant väg, ett par partier skulle enligt holländarna vara närmare 20% lutning och jag bokstavligt talat ångade upp. På toppen låg det snö och det var under fem grader varmt, jag insåg ännu en gång att Stelviopass inte hade varit någon angenäm upplevelse. Trots att det inte var någon stor utmaning så kände jag mig nöjd när jag rullade ner mot Feldkirch, särskilt med vetskapen om att jag hade en varm säng i St Gallen som stod och väntade på mig. Vädret kan inte alltid vara på min sida, holländarna jag träffade sa att de hade haft perfekt väder genom hela alperna, jag fick perfekt väder genom Italien och det är inte fy skam. Jag kommer definitivt komma tillbaka och cykla mer i alperna och den cykling jag fick här nu var trots kyla och den del regn faktiskt en mysig upplevelse.

Jag tältade mellan en cykelväg och en motorväg. Det var en ganska bra tältplats, det var helt omöjligt att se mig från något håll och det var tillräckligt isolerat för att jag skulle kunna laga mat i lugn och ro. Jag tänkte att trafiken från motorvägen skulle avta framåt natten, vilket den kanske gjorde, men jag hade missat att det låg en järnväg mellan cykelvägen och motorvägen! Tågen kom med 10-15 minuters mellanrum, hela natten! Tur att jag varit på sovträning i kinesiska karaoke-hotel.

Och tillbaka till Schweiz..

Vackra Bodensee

Jag var inte beredd på att det skulle dyka upp ännu ett litet pass mellan Altstätten och St Gallen, men Ruppenpass (runt 1100 m, en väldigt angenäm stigning från runt 600 m) var en mysig avslutning på den otroligt långa period av i princip oavbruten bergscykling jag haft sedan Vang Vieng i Laos, i början av februari! Vädret var sämsta tänkbara med tanke på utlovade vyer (tydligen skulle man kunna se tre länder från toppen, jag såg knappt tio meter framför mig) men… ja… jag vill inte kalla mig själv en ständig optimist men i detta fallet tänkte jag att det var skönt att slippa regn.

Jag rullade ner till St Gallen och satte mig på lokal, i väntan på att min värd skulle sluta jobba. Servitrisen undrade om jag inte hade några vänner och tittade på mitt smutsiga ansikte och solblekta tröja med viss tveksamhet i blicken. Jag hade glömt bort hur jävlig jag förmodligen såg ut, men som vanligt kunde jag snacka bort alla tvivel.

Det blev tre dyra dagar i St Gallen innan hjärtat mitt kunde komma till stånd med att åka därifrån. Solen sken och jag tänkte att det kanske skulle vända nu, kanske skulle jag få bra väder i Tyskland (en sträcka som jag faktiskt inte såg fram emot att cykla överhuvudtaget, än mindre i regn). Jag cyklade längs med Bodensee till Konstanz och tog en färja till Meersburg i Tyskland. På vägen kunde jag se alla de bergstoppar jag inte såg något alls av när jag tog mig över Ruppenpass. Lite frustrerande.


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Bildarkiv (Österrike/Schweiz) | Starta bildspel (Österrike/Schweiz)
Gå vidare till nästa del av reseberättelsen eller välj land nedan.

Italien

Österrike

Schweiz

Tyskland

Lämna en kommentar

* måste du fylla i