Slovakien / Ungern

Karta: I Slovakien cyklade vi till första större stad på vår polska karta, tog ut pengar och köpte en ny karta bara för att inse att vår budget för fyra dagar var två för mycket. Det är knappt att vi hade behövt en karta för Slovakien överhuvudtaget. Situationen var lite densamma i Ungern, men vi ville till Debrecen och visste inte exakt var det låg så en vanlig bilkarta från en mack hjälpte oss på vägen…
Vägar/Trafik: I Slovakien stora vägar men ganska lite trafik i princip hela vägen. I och utanför städerna kunde det bli ganska intensivt, men i övrigt helt OK. I Ungern cyklade vi på en större väg för att snabbt ta oss till Debrecen, ingen vägren och fruktansvärt mycket bilar. Väldigt drygt. Detsamma gällde för vägen österut till Rumänien.


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Bildarkiv (Slovakien/Ungern) | Starta bildspel (Slovakien/Ungern)
Gå vidare till nästa del av reseberättelsen eller välj land nedan.

Transit

Det går inte att bedömma ett land efter två dagars cykling, men Slovakien gav på något sätt mersmak. Vi hade kunnat cykla västerut mot Bratislava och sedan ner till Budapest, men i Budapest spenderade vi ett par dagar 2005 och eftersom siktet var inställt på Rumänien i öst var det mest logiskt att korsa landet från norr till söder. Så här i efterhand tänker jag att man hade kunnat cykla österut genom Slovakien och följa bergen genom Ukraina söderut till Rumänien, men jag ångrar aldrig något och det kommer en tid för Ukraina också.

Landskapet var böljande, kurvigt, och i min dagbok har jag beskrivit passionerat beskrivit det som en nästintill erotisk upplevelse. Så bra var det kanske inte riktigt, men efter all platt mark i Polen var det en aha-upplevelse att komma till Slovakien och inse vad långfärdscykling skulle komma att handla om för min del. Vi njöt av cyklingen och vår första natt i Slovakien spenderades uppe på en sluttning, med utsikt över kullarna. Tyvärr tog kullarna slut alltför snabbt och andra natten sov vi mellan två motorvägar, i en lerig pöl. Det blev inte mer än två nätter i Slovakien och innan vi korsade gränsen till Ungern åt vi upp resterande pengar på en vägkrog. Slabbigt, fettigt, friterat.

Cyklarna är nöjda med utsikten från vår tältplats

I Ungern cyklade vi heller inte mer än tre dagar. Vi kände inte att vi behövde besöka Budapest igen (även om det var en mycket trevlig stad) och hade en lägenhet i Debrecen som väntade på oss. Vi tog inga omvägar utan pressade två dagar på en stor väg ner till vår oas. I Slovakien hade mina fingrar börjat domna bort och jag hade rejält ont när vi närmade oss Debrecen (domningarna gick inte över förän ett år senare). Vi stannade fyra dagar i denna stad som annonserade med att de skulle bli Europas kulturhuvudstad. Jag har försökt att hitta information om hur det blev med den saken, men jag hittar ingenting. Oavsett vilket var det en trevlig stad, men efter att vår värds sprit var slut och vi hade flyttstädat hans lägenhet på 40 minuter kände vi att det var dags att cykla vidare mot Rumänien!


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Bildarkiv (Slovakien/Ungern) | Starta bildspel (Slovakien/Ungern)
Gå vidare till nästa del av reseberättelsen eller välj land nedan.

Sverige

Polen

Slovakien

Ungern

Rumänien

Bulgarien

Turkiet

Lämna en kommentar

* måste du fylla i