Bangkok – Chengdu 2009/2010

Johan Miörner och Ola Persson
Distans: 6825 km
Budget: 4500 kr / månad (inklusive ett par cykeldelar som blev utbytta, vinterkläder (ett par fleeceplagg, mössor, vantar, strumpor), minneskort till kameran, lite presenter). Det hade gått att göra det billigare, men efter 10 mil och ett tusental höjdmeter är jag inte den som letar efter det billigaste hotellet för att spara en femma, tyvärr. Samtidigt slösade vi inte, jag mötte cyklister (och backpackers!) som spenderade det dubbla (vilket går, men jag förstår inte exakt hur…).
Mat/boende: Vi åt vad som fanns, lagade ingen egen mat. Bortsett från vissa sträckor i Kina fanns det alltid en restaurang när man blev hungrig, ett hotell när man blev trött osv.
Visum: Det enda visum vi hade när vi åkte hemifrån var det till Thailand. Vi borde skaffat det kinesiska också, i Bangkok var det omöjligt att få mer än 30 dagar. Information om visum finns på sidan för respektive land.


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Visa en karta över rutten
Gå vidare till första delen av reseberättelsen eller välj land nedan.
Visa alla blogginlägg som skrevs under denna resa (många av dem finns i trimmade versioner, satta i ett sammanhang i reseberättelsen).

Hur man förbereder sig

Vi bestämde oss under sommarmånaderna, vi skulle iväg igen. Ola jobbade på ett företag som skulle säljas och jag behövde mer pengar, så vi satte avresa till 1 dec (fastän det visade sig att vi kunde åkt tidigare). Vad gör man under ett halvår i väntan på nästa cykeltur? Vi såg till att våra cyklar var i anständigt skick, men allt det där man sa att man ville byta blev aldrig bytt. “Det går nog ett tag till” var inställningen som gällde, och ju mer jag cyklar ju mer inser jag att det är rätt väg för mig. Jag hade kunnat byta klingor fram, men gjorde det inte och fick inga större problem. Jag hade kunnat byta ut mitt trasiga växelreglage, men det fungerade fortfarande bra och blev inte sämre under resan…

Det vi uppgraderade från förra turen var att köpa nya pakethållare och väskor. Det kändes som en vettig investering, det är inte slitdelar på samma sätt som växlar och lager och kan nog dessutom vara väldigt svårt att få tag på i Asien om de skulle haverera. Jag är väldigt nöjd med mina Vaude Aqua och Tubus-pakethållaren ser inte ut att ge sig i första taget.

I övrigt jobbade jag i fiskaffären där jag varit sen ett knappt år, festade som vanligt och var allmänt ganska trött på min tillvaro. Tränade gjorde vi inte, Ola slutade till och med i princip med sin styrketräning halvåret innan vi åkte. Jag tror på de första 100 milens magiska inverkan på kroppen och litade på att det skulle ordna upp sig även denna gång. Jag läste på någon svensk cyklists hemsida (minns inte vem det var…) att han förberedde sig genom att dricka mycket sprit så att tiden gick snabbare. Vi tillämpade samma metod, och tack vare många timmars jobb och lite sömn var det många dagar som helt raderades från tidslinjen.


Gå till bildarkivet på Flickr (hela resan) | Visa en karta över rutten
Gå vidare till första delen av reseberättelsen eller välj land nedan.
Visa alla blogginlägg som skrevs under denna resa (många av dem finns i trimmade versioner, satta i ett sammanhang i reseberättelsen).

Thailand

Kambodja

Vietnam

Laos

Kina


Karta över ruttenVisa Alice go home på en större karta

Lämna en kommentar

* måste du fylla i