Tillbaka i Karpaterna

På vår tur till Istanbul 2008 korsade vi Karpaterna från norr till söder, genom den relativt lätta korridoren vid Brasov. Vi var inte säkra på hur våra ben skulle hålla ihop för bergscykling och hade ännu inte insett bergens storhet när man ser dem från sadeln.

Efter Chisinau hade vi en dag till den rumänska gränsen. Vi tältade bakom ett monument ett par kilometer innan gränsen och trots att vi fick nattligt besök av ett gäng ungdomar (som dock snabbt svängde ner med bilen när de såg att vi var där) var det en riktigt fin tältplats. Vid gränsen frågade en lustigkurre hur många cigaretter vi hade med oss från Moldavien och efter ett enkelt svar från vår sida var vi välkomna in i EU. Första natten i Rumänien spenderades hemma hos borgmästaren i en rumänsk by, det bjöds på sprit och vi kände oss välkomna tillbaka till ungefär samma Rumänien som vi mindes från 2008. Folket var lika trevligt, det var lika varmt men vägarna hade blivit markant mycket bättre efter sju år med EU-pengar.

Den här gången undvek vi inte en meter berg och försökte att maximera tiden i Karpaterna. Tyvärr tillät inte semesterns längd några utsvävningar söderut, men vi korsade bergskedjan från öst till väst och fick två trevliga stigningar. Det blir något av ett antiklimax när man inser att ett bergspass är avklarat redan efter 1000 cyklade höjdmeter men även den relativt platta vägen som ledde fram till passen bjöd på mycket vackra vyer.

Tanken var att vi skulle pressa vidare till Cluj Napoca mer eller mindre i en stöt, för att sedan ta en hyrbil och åka en runda söderut för lite bergsvandring. Tyvärr fastnade vi tre nätter i Targu Mures på grund av en magsjuka som kom att färga den resterande delen av denna semestercykling i en något gulbrungrön färg. I bipackssedeln till vätskeersättningen stod det att man kunde använda det vid diarré eller vid fysisk aktivitet. Vi dubblade dosen för att kompensera får bådadera.

Vi är mycket nöjda med turen så som den blev. Fyra länder, fina berg och 110 mils premiumcykling som aldrig riktigt hann bli tråkig. En bra semestercykling. Nu tillbaka till jobb… och Malmö FF som slog ut skitlaget RB Salzburg ur Champions Leaguekvalet. Igen. Föreningsdemokrati vinner över läskföretag.

Vi har lagt upp lite bilder som vi tagit med våra telefoner men har inte lyckats få in några bilder från minneskorten. Bilder från bergen och mycket annat kommer i sinom tid.

IMG_7519 IMG_7517 IMG_7516

IMG_7523 IMG_7512

Lämna en kommentar

* måste du fylla i