Ukrainas cykelinfrastruktur…

…lämnar lite att önska. Det var helt väntat. Vad vi dock inte hade väntat oss var den exceptionellt dåliga vägkvalitén. Vi har cyklat på riktigt dåliga vägar, men det vi mötte när vi lämnade den stora motorvägen mellan Kiev och Odessa var något alldeles speciellt.

Denna semestercykling började med en bussresa. Vi ville prioritera bergscykling i Rumänien i slutet av turen snarare än platt motorväg söderut i Ukraina och tog bussen 20 mil från Kiev, till U’lyanovka. Därifrån cyklade vi i en båge österut för att besöka en gammal kärnvapenbas (ännu ett ganska vulgärt resmål) och hade den stora ynnesten att stöta på en ordningsman i bar överkropp som bjöd in oss att tälta precis bredvid den interkontinentala kryssningsmissilen som ställts upp för allmän beskådan.

De riktigt dåliga vägarna mötte vi dag två, i samband med att termometern visade 38 grader i skuggan. Med en medelhastighet på bara 10-12 km i timmen tog vi oss över oändligt stora åkrar och mindes de fina bilderna i geografiboken på mellanstadiet, som visade hur ett dussin skördetröskor körde i bredd över de bördiga åkrarna i Sovjetunionen. Vi är numera övertygade om att bilderna kom från Ukraina.

inlagg21 inlagg22

Lämna en kommentar

* måste du fylla i