Turbosightseeing i Kiev

I sällskap med Erik hade vi planerat en cityweekend i Kiev som inledning på denna semestercykling. Erik hade lyckligtvis skrivit ut en lista med relevanta sevärdheter, något som hade försvunnit bland valutor, visum och höjdkurvor i vår övriga planering. Vi tackar honom ödmjukast.

Vi avverkade ett stort antal sevärdheter på kort tid, som sig bör när man är skolad i turbosightseeingens ädla konst. Kyrkor, stridsvagnar, monument och affärsgator avverkades i snabb takt och överlag var vi ganska imponerade av vad Kiev hade att erbjuda. Kyrkorna stod sig bra i den internationella kyrkokonkurrensen och monumenten andades inte bara en tid som flytt utan även en hel del nutid. Exempelvis hade man framför det stora moderlandsmonumentet symbolisk ställt upp ryska stridsvagnar som hade blivit beslagtagna i östra Ukraina under den pågående konflikten. Det var dessutom intressant att spankulera runt på Majdantorget som man sett så många gånger på TV.

Vi hann även med det obligatoriska besöket på Tjernobylområdet. Kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl 1986 är något man har vuxit upp med och på något vulgärt sätt kändes det fullt rimligt att åka dit för ett besök. Det börjar dessutom närma sig sista chansen för att se reaktorn, den nya sarkofagen som ska omsluta hela byggnaden beräknas stå färdig 2017.

kiev2kiev1

Lämna en kommentar

* måste du fylla i