Visum!

Det känns kanske tidigt att börja fundera på det nu, men visumproblemet inför den här turen är större än något vi tidigare hanterat. Eftersom vi båda är kontrollmänniskor som vill ha allting planerat in i minsta detalj har vi försökt reda ut hur vi ska få tag på alla visum redan nu. Helst av allt hade vi velat skaffa dem hemifrån, men det visste vi redan från början att det inte skulle vara rimligt. Nu har vi skaffat oss en förhållandevis bra bild av hur stora problemen kommer att bli och i vanlig ordning en plan för hur de ska hanteras…

  • Hemifrån ordnar vi ett “magiskt nummer” av en iransk resebyrå som gör att vi kan hämta vårt iranska visum i Istanbul.
  • I Istanbul hämtar vi det iranska visumet och kontrollerar möjligheterna att söka ett kinesiskt sex månaders double entry, något vi antar är omöjligt.
  • I Batumi, Georgien, försöker vi skaffa ett visum till Azerbadjan. Det ska gå, tydligen.
  • I Teheran presenterar vi det LOI vi köp av stantours och skaffar oss ett visum till Uzbekistan. Vi försöker skaffa kinesiskt visum även här, om det går. Vi beställer ett transitvisum till Turkmenistan, förhoppningsvis med upphämtning i Mashad.
  • I Mashad hämtar vi förhoppningsvis vårt turkmenska transitvisum.
  • I Tashkent skaffar vi ett visum och ett GBAO-permit till Tadjikistan. Om vi inte lyckats skaffa ett kinesiskt visum tidigare gör vi det här.
  • I Dushanbe skaffar vi ett lagom långt visum till Kirgizistan. Kanske även ett indiskt visum, om det går.
  • Visum till Pakistan skaffar vi i Sost, på gränsen. Det ska gå, tydligen. Gör det inte det får vi… Ja, det  vet vi inte. Det får lösa sig då.
  • Sista chansen för indiskt visum är i Islamabad eller Lahore, antar jag.

Vi hoppas kunna släppa visumproblemen nu för ett ögonblick och fokusera på viktigare saker i förberedelserna inför turen. Allting är visserligen färdigt, det är bara att packa ihop och ge sig av. Rent praktiskt har vi nog aldrig varit så förberedda inför en tur som vi är nu. Mentalt är situationen en annan, men vi hoppas på de första 100 milens magiska inverkan på kropp och själ. Rutten är långt ifrån spikad, men ni kommer att kunna följa vår framryckning här på bloggen och på kartan.

Tack vare den moderna teknikens framsteg har vi lyckats ladda upp en del filmklipp på youtube från våra tidigare turer! Kolla gärna.

Lämna en kommentar

* måste du fylla i